Прочетете и интервюто относно .  политолог и докторант в катедра

...
 Прочетете и интервюто относно .  политолог и докторант в катедра
Коментари Харесай

Говорят младите политолози: Участва ли БСП в предизборната кампания изобщо?



 Прочетете и изявлението по отношение на.

 политолог и докторант в катедра " Политология " в Алма матер. 
К акъв е вашия взор върху акцията на социалистите и очаквате ли тяхното държание в последния парламент да подкрепи представянето им на изборите на 14 ноември? Какво мислите за посланията, които насочат в този миг - още веднъж се извадиха на дневен ред тематики като " Истанбулската спогодба " да вземем за пример? 

Марая Цветкова:  Кампанията като цяло е вяла, в това число и тази на Българска социалистическа партия. Забелязва се и поддръжката на двойката Радев-Йотова към избрани събития на социалистите. Основното мото на Българска социалистическа партия е “Разумните решения ”, само че това обръщение не се свързва елементарно с левите хрумвания, а е по-скоро проекция на линията на Корнелия Нинова. Темата за Инстанбулската спогодба се повдигна поради едно от последните решения на Конституционния съд и Корнелия Нинова натърти още веднъж позицията си, тъй като точно тя спря конвенцията. Това, несъмнено, не дава отговор на лявата линия, която Българска социалистическа партия би трябвало да въплъщава.

Кристиан Стефанов:  БСП продължава опита си от предходната акция да съвмести послания ориентирани по едно и също време към политическа смяна и социална непоклатимост, като по този метод се нарежда като „ партия на промяната‘‘ и срещу „ статуквото‘‘, само че без да носи отговорност за засилващите се стопански земетресения и здравни рецесии. На фона на зародилите кавги сред протестните партии и нарасналата социална неустановеност говоренето в тона на „ рационалната промяната‘‘ и „ мъдрото и отговорно поведение‘‘ евентуално ще докара до известни триумфи и прекъсване на наклонността към електорален спад. Позицията на Българска социалистическа партия по дебата за „ Истанбулската конвенция‘‘ ускорява национално-консервативния образ на партията, който в подтекста на наслагващи се рецесии наподобява по-скоро печеливш и сигурен.



Може ли да се твърди, че в актуалната акция, а и с оглед последните социологически данни, Българска социалистическа партия като че ли съвсем сигурно ще взе участие в процеса на образуване на идващото постоянно държавно управление?

Марая Цветкова:  Виждаме, че социологически организации разпределят партиите след ГЕРБ с по 10-15% и в този ред на мисли всяка партия може да взе участие в управленческа коалиция, тъй като ще имат сходна числова тежест.

Кристиан Стефанов:  Сигнали за присъединяване на Българска социалистическа партия в бъдещо държавно управление бяха дадени както от Има Такъв Народ и Политическа партия, по този начин и от Демократична България, което отваря опция възможното 2-ро място на Българска социалистическа партия да се трансформира в парламентарно въздействие - за разлика от ГЕРБ, които даже и да завоюват изборите ще останат в политическа изолираност. От друга страна, реанимирането на формулата „ партии на промяната‘‘ + Българска социалистическа партия е обвързвано с огромни условности като да вземем за пример вероятното усилване на „ анти-комунистическата‘‘ линия в Демократична България, непредвидимото политическо държание на Има Такъв Народ или отключване на нов цикъл от вътрешни раздори и разцепления в Българска социалистическа партия. Възможните фактори, които биха разрешили образуване на сходна коалиция са готовност за превъзмогване на рецесиите и новаторски ориентиран анти-ГЕРБ фронт.



В последните седмици съществуват отзиви в общественото пространство, че до момента в който преди 5 години Българска социалистическа партия построи политика Румен Радев и го издърпа към успеха, то в този момент функциите са разменени и " столетницата " би трябвало да постави опит да наподобява като скачена с президента. Как гледате на сходна картина и считате ли, че към момента има напрежение в редиците на левите хора у нас в отношението им към Радев?

Марая Цветкова:  Корнелия Нинова вярно предусети, че центърът на властта се измества в ръцете на Румен Радев и това още веднъж допуска намаляване на ролята на Народното събрание. Това съгласно мен бе и една от аргументите за разколебаното отношение на Българска социалистическа партия по негов адрес при започване на акцията. В последна сметка в този момент партийната линия надви и социалистите по всякакъв начин се пробват да внушат, че Румен Радев е на първо място техният мощен претендент. Като цяло,тази несигурност не беше добра концепция от кампанийна позиция и си мисля, че даже и след изборите напрежението в партията няма да изчезне.

Кристиан Стефанов : Нарасналата известност на Радев, след излизането като победител от спора с ГЕРБ, води и до усилването на позициите му по отношение на Българска социалистическа партия. В новата обстановка, Българска социалистическа партия е тази, която има по-голяма потребност от поддръжката на Радев и проявление на непосредственост с него. Това проличава изключително мощно в тактиката на социалистите по едно и също време да се възползват от предизборните благоприятни условия да подлагат на критика служебния кабинет, само че и да пазят президента от всевъзможни офанзиви. Например, Българска социалистическа партия намерено се конфронтират с министри от служебното държавно управление по отношение на покачването на цените и преодоляването на здравната рецесия, само че отклоняват всякаква отговорност от Радев за взетите решения. По същият метод Българска социалистическа партия нападна Продължаваме промяната, в това число по проблема с двойното поданство на Кирил Петков, само че се пробва да не нанася вреди на президента за неговото назначение.



Автор на поредицата е Ивайло Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР